De nieren
Links en rechts van de wervelkolom liggen de nieren. Ze liggen in de buikholte, vlak onder het middenrif. Zuurstofrijk bloed stroomt via de nierslagader naar de nieren toe. Als al de overtollige en schadelijke (afval)stoffen uit het bloed gehaald zijn, door de nieren. Dan stroomt het zuurstofarm bloed via de nierader weer terug naar het hart.
De nier heeft een nierschors, niermerg en een nierbekken. De plaats waar de uitscheiding van overtollig water, van overtollige zouten, van afvalstoffen en van schadelijke stoffen is in de nierschors en het niermerg. Al die stoffen samen wordt ook wel urine genoemd.


Urine
De samenstelling is niet altijd hetzelfde. De urine bevat veel water als je veel hebt gedronken, maar ook het aantal zouten en afvalstoffen hangt af van de hoeveelheid van deze stoffen in het inwendige milieu. Bij gezonde mensen zit er geen glucose in de urine, maar mensen die suikerziekte hebben kan dit wel. Het kan zijn dat het ureumgehalte van het bloedplasma hoog is. Dan wordt veel ureum met urine gescheiden. Het verzamelen van de urine gebeurt in de nierbekkens en wordt via de urineleiders vervoerd naar de urineblaas. Het constant houden van het inwendige milieu komt door het samenstellen van het overtollige zouten en afvalstoffen. Van tijd tot tijd wordt de urine uit de urineblaas afgevoerd via de urinebuis.
Maak jouw eigen website met JouwWeb