sikkelcelziekte
Sikkelcelziekte is erfelijk,dan wordt het hemoglobine (het zuurstof-transporterende pigment in rode bloedcellen) heel veel. Hemoglobine is de rode kleurstof in de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zitten in het bloed. Hemoglobine neemt zuurstof op uit de longen en geeft de zuurstof weer af aan de organen in het lichaam.
Maar bij sikkelcelziekte is de hemoglobine anders. Hierdoor kan de vorm van de rode bloedcellen veranderen. Normaal zijn de rode bloedcellen rond. Maar bij sikkelcelziekte is de vorm van een sikkel vaak en halve maan. Dat gebeurt nadat ze hun zuurstof hebben afgegeven aan de organen. Het lichaam breekt sikkelcellen te snel af. Hierdoor krijg je bloedarmoede. Dan is iemand steeds moe, of krijgt de huid een gele kleur. Vaak krijgen die mensen ook eerder een infectie.
Antibiotica kunnen helpen om infecties te voorkomen of tegen te gaan. Het slikken van foliumzuur kan helpen bij het aanmaken van rode bloedcellen. Tijdens een sikkelcelcrisis is opname in een ziekenhuis nodig. Dan krijgt iemand pijnstillers en extra vocht met een infuus. Ook wordt dan soms bloedtransfusie gegeven; daarbij wordt gezond bloed met een infuus in de aderen gebracht. Zo heeft iemand minder pijn en worden er minder sikkelcellen gevormd.
Sikkelcelziekte is een aandoening die ontstaat door een erfelijke verandering van het hemoglobine. Het is een vorm van erfelijke en ernstige bloedarmoede, waarbij in bepaalde omstandigheden kleine bloedvaten verstopt kunnen raken. Dat kan hevige pijn veroorzaken en beschadiging van organen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb